Alle hoop komt uit China

September 04, 2020

Terwijl we in Europa nog volop knipperlichtrelaties opbouwen met de buurlanden en groen, oranje en rood de nieuwe kleuren op ons reiskompas zijn geworden, schijnt er licht aan het einde van de tunnel. En daarvoor moeten we naar het Oosten kijken.

In China, waar het COVID-19 virus voor het eerst werd vastgesteld, vallen nu heel wat hoopvolle signalen te rapen. De corona-uitbraak is er ondertussen onder controle – op enkele sporadische clusters na - met verwaarloosbare cijfers op gebied van besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens.

En dat vertaalt zich dan ook in een lichte relance van de economie, toenemend luchtverkeer en een gefaseerde opening van de grenzen.

Helaas ligt de focus van onze media nog te veel op de negatieve en sombere berichtgeving, waardoor reizen stilaan een utopie lijkt te worden. Maar we moeten verder durven kijken en ook de lichtpuntjes, hoe klein ook, niet uit het oog verliezen.

"Als we er even van uitgaan dat China 3 tot 4 maanden vooroploopt in deze coronacrisis, dan zijn volgende signalen een voorbode van wat de nabije toekomst ons kan brengen!"

 

Binnenlandse vliegmarkt volledig hersteld

De binnenlandse vliegmarkt in China is begin september volledig hersteld. Dat voorspelt ForwardKeys, een onderzoeksbureau dat reispatronen monitort door dagelijks miljoenen reserveringen te analyseren.

In augustus lagen de binnenlandse aankomsten op Chinese luchthavens al op 86 procent van het oude niveau. Het aantal boekingen is zelfs met 98 procent hersteld. Het is dan ook de verwachting dat de vliegreizen binnen China in september verder zullen aantrekken.

 

Hervatting internationale vluchten

China gaat geleidelijk aan de rechtstreekse internationale vluchten naar Peking hervatten. Sinds maart mochten, op enkele uitzonderingen na, enkel Chinese burgers het land nog binnen. Vanaf begin september zijn er opnieuw vluchtverbindingen met Thailand, Cambodja, Pakistan, Griekenland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Canada. De passagiers zullen voor hun vertrek naar China een negatieve coronatest moeten kunnen voorleggen en worden onderworpen aan strikte gezondheidsmaatregelen, waaronder een quarantaine, maar hiermee wordt de heropening wel ingezet.

 

Nog meer goed nieuws

Er is nog meer positief nieuws te rapen in het oosten. Zo heeft KLM sinds 1 september de vluchten naar Taiwan hervat. Emirates vliegt opnieuw tussen Dubai en Bangkok. En ook Vietnam breekt zijn grenzen stilaan weer open met in de eerste fase 4 retourvluchten per week naar Japan en Zuid-Korea.

 

Laat ons deze week – die weer volledig overschaduwd werd door de verstrengde reisadviezen naar onder andere Frankrijk en Spanje - toch positief afsluiten. Er is hoop in het oosten!