De beste veiligheidsraad sinds lang

September 23, 2020

In tijden waarin reismogelijkheden tot een minimum beperkt zijn, moeten we ons al snel tevreden stellen met kleine positieve nieuwtjes. En na de recente veiligheidsraad van vandaag 23 september, beginnen een aantal puzzelstukken op de juiste plaats te vallen. Aan de oppervlakte lijkt er niet veel te veranderen, zeker niet wanneer een bubbel van 5 wordt vervangen door een referentiecijfer van 5. Het dringt misschien nog niet helemaal door, maar als we een aantal zaken op een rij zetten en bij elkaar optellen kunnen we op gebied van reizen toch stilaan van een grote positieve ontwikkeling beginnen spreken.

 

1) Vanaf 25 september zal het niet langer verboden, maar strikt afgeraden worden om naar rode zones af te reizen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin eerder deze week meegedeeld. Deze beslissing kadert in het streven naar een uniform beleid binnen Europa.

Concreet: Je mag vanaf 25 september terug overal op reis, behalve als de bestemming Belgen verbiedt. 

 

2) Wie terugkeert uit een rode zone, moet wel nog in quarantaine. Maar dit wordt vanaf 1 oktober verkort naar 7 dagen in plaats van 14 dagen. Je dient ook nog wel een test te ondergaan op de vijfde dag van je quarantaine. Nieuw is het feit dat je onder deze verplichting uit kan komen wanneer je een zelfbeoordelingsdocument invult dat je - na analyse- daartoe machtigt. Wat dit formulier precies inhoudt is nog niet duidelijk, maar dat komen we allicht de volgende dagen te weten. Wij denken alvast in de richting van essentiële zakenreizen, waarbij je perfect de social distancing en alle maatregelen hebt gevolgd. Of een vakantie in je tweede verblijf, waarbij je binnen je eigen bubbel bent gebleven etc.

Concreet: De verplichte quarantaine wordt met de helft ingekort en er komt een formulier waarbij in sommige gevallen deze verplichting komt te vervallen.

 

3) Wie uit een oranje zone terugkeert en geen symptomen vertoont of in contact kwam met besmette personen, moet niet langer een test of quarantaine ondergaan. Dat werd tot nu toe sterk aanbevolen.

Concreet: Enkel in het geval van terugkeer uit een rode zone is er nog een verplichte test en quarantaine. In alle ander gevallen niet.

 

Samengevat is dit een mooie evolutie. We zijn nog lang niet terug bij een situatie zoals we die vroeger kenden, maar met deze recente beslissingen wordt er plots terug veel meer mogelijk. Zet je koffers maar al klaar! Wij helpen je graag op weg.