Het verplichte Passenger Locator Form

July 28, 2020

Op reis gaan is er deze tijden niet eenvoudiger op geworden. Zowel voor vertrek als bij terugkeer zijn er een aantal zaken verplicht. 

 

VOOR VERTREK

Voor je op reis vertrekt dien je eerst twee zaken te checken:

 

1) Mag ik wel op reis naar mijn bestemming?

 

Dit kan je eenvoudig nagaan op de homepage van Buitenlandse Zaken

  • Bestemmingen met code groen zijn vrij toegankelijk. Er kunnen echter wel bepaalde voorwaarden zijn.

  • Bestemmingen met code oranje stellen strenge voorwaarden zoals bijvoorbeeld een COVID-19 test of quarantaine en vereisen verhoogde waakzaamheid.

  • Bestemmingen met code rood zijn verboden voor niet-essentiële reizen.

 

2) Zijn er bepaalde formaliteiten te vervullen voor je bestemming?

 

Deze informatie kan je eveneens terugvinden op de website van Buitenlandse Zaken, maar dit keer op de specifieke pagina met reisadvies over je bestemming. 

 

BIJ TERUGKEER

Vanaf 01/08/2020 gelden er extra verplichtingen voor mensen die vanuit het Buitenland terugkeren naar België. Deze verplichten gelden voor iedereen, ongeacht of je met het vliegtuig, de wagen, trein, bus of ander vervoersmiddel op reis ging. Onderstaand kan je een schematische voorstelling vinden.

 

MAAK GEBRUIK VAN ONZE PASSENGER LOCATOR FORM TOOL OM TE WETEN WAT JE PRECIES MOET DOEN

 

 

Het Passenger Locator Form

 

Voor wie?

Het formulier geldt voor iedereen die terugkeert van een reis van meer dan 48 uur naar het buitenland, ongeacht je transportmiddel. Wie met de boot of vliegtuig terukeert, moet het formulier altijd invullen, ook al was je verblijf in het buitenland korter dan 48 uur.

 

Voor welke landen?

De maatregel geldt voor alle landen, dus ongeacht of je naar een groene, oranje of rode zone trekt. Of ongeacht welk label je bestemming heeft op het ogenblik van terugkeer.

 

Wat moet je invullen?

Op dit formulier moet je onder andere de regio's aanduiden waar je de afgelopen 14 dagen gereisd hebt, om het nadien te registreren bij de gezondheidsdiensten.

 

Hoe wordt er gecontroleerd?

Het invullen van het formulier zal vereist zijn voor je kan inchecken op je terugvlucht. Bij elke grensovergang kan je gecontroleerd worden. Mogelijks via steekproeven. Je moet het formulier dus tijdig en voor je terugkeer invullen. Dit zal kunnen ten vroegste vanaf 48 uur voor terugkeer.

 

Praktisch?

Hier kan je het online formulier en verdere instructies vinden. Het online formulier werkt op basis van een bevestigingscode die je via sms ontvangt. Heb je geen mobiele telefoon bij de hand, dan kan je kiezen voor een document dat je moet downloaden en printen.

 

Verplichte Quarantaine en COVID-19 testen

 

Deze zijn enkel verplicht indien je terugkeert uit een risicogebied, zoals bepaald door Buitenlandse Zaken en aangeduid met een rode gevarendriehoek of oranje stethoscoop. Testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten. Raadpleeg hiervoor www.info-coronavirus.be