Meer testen, minder quarantaine

October 22, 2020

Antigeentests of sneltest, waarbij binnen 15 minuten wordt gemeten of je virusdeeltjes in je neus draagt, zouden wel eens een belangrijke schakel kunnen vormen in het opnieuw toegankelijker maken van reizen. Daarom hebben de reis-en luchtvaartsector vandaag aan de Belgische regering gevraagd om met spoed antigeentests uit te voeren op de luchthavens in plaats van de huidige quarantaine maatregelen. Op die manier worden verplaatsingen van de reizigers gemakkelijker en kan het risico op (de reeds geringe) besmettingen door toerisme nog verder naar omlaag gehaald worden.

 

Snelle implementatie

Volgens IATA (International Air Transport Association) is het luchtverkeer in het hele jaar 2020 met ongeveer 70% afgenomen. De lichte opleving die in de zomer werd waargenomen werd snel omgebogen door de nieuwe stijging in het aantal Covid-19-besmettingen, de sluiting van de grenzen en de verslechtering van de economische situatie. Verschillende hubs van grote Europese luchthavens (Milaan, Rome, Frankfurt, Londen...) en zeer recentelijk Parijs, voorzien zich van antigene testsystemen om een snelle diagnose mogelijk te maken en adequaat op te treden. De reissector pleit voor een snelle en dringende implementatie van dergelijke systemen op Belgische luchthavens. Door de focus te verlegen naar testing i.p.v. quarantaines, zijn we er steeds zekerder van dat het virus niet meereist met passagiers.

 

 

Nood aan Europese eenvormigheid

Momenteel verschillen de maatregelen m.b.t. de gezondheidsbeperkingen in Europa nog van land tot land. De recente aanbeveling van de Europese Raad om de risicogebieden in Europa d.m.v. gezamenlijke mapping te bepalen dringt zich op en moet zo snel mogelijk in België geïmplementeerd worden. Dit zorgt voor meer duidelijkheid voor de reiziger en helpt de zeer zwaar getroffen sectoren door het operationeel proces te vergemakkelijken. Daarnaast benadrukken de vliegtuigfabrikanten en IATA de lage kans op besmetting in vliegtuigen; het HEPA-filtersysteem vernieuwt de lucht in een cabine om de 2 à 3 minuten. Ondanks de pandemie moeten alle bedrijven de reizigers in staat kunnen stellen om in de best mogelijke sanitaire omstandigheden te reizen: de inzet van antigeentests op luchthavenplatforms is daar een belangrijk onderdeel van.