Onderzoek toont aan: Geen besmettingen tijdens vluchten

August 28, 2020

Recent Nederlands onderzoek toont aan dat nog niemand besmet geraakte tijdens een vlucht. Zo is nog niemand in Nederland besmet geraakt met het coronavirus in een vliegtuig, zo blijkt uit de bron- en contactonderzoeken van de Nederlandse GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), dat in heel het land instaat voor de contact tracing bij besmettingen met het Coronavirus.

Dat staat in een brief die Nederlands minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge & Nederlands minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen vorige week aan de Tweede Kamer in Nederland hebben gestuurd. “Nederlanders die tijdens een vlucht uiteindelijk besmettelijk bleken te zijn, hebben niemand aangestoken in een vliegtuig”, zo blijkt uit de brief.

De brief bestond uit antwoorden op vragen die de Kamer stelde nadat bleek dat er in juni en juli verschillende mensen na een vlucht besmet bleken te zijn met het virus. De besmettingen gebeurden dus in geen enkel geval aan boord & andere passagiers bleven gezond.

In alle vliegtuigen wereldwijd zijn alle passagiers verplicht om een mondmasker te dragen. Bovendien filteren HEPA filters in een vliegtuig 99,9% van alle virussen voortdurend uit de lucht. Ook kunnen thuiskomende reizigers zich op de Nederlandse nationale luchthaven laten testen. Volgens het Nederlandse kabinet zijn er nu dus geen redenen om deze vliegtuigmaatregelen te verscherpen. (@Nu.nl)