Reizen naar rode zones vanaf 25 september niet langer verboden

September 22, 2020

Vanaf 25 september zal het niet langer verboden, maar strikt afgeraden worden om naar rode zones af te reizen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin gisteravond meegedeeld. Daarmee keert Buitenlandse Zaken terug naar de formulering van reisadviezen zoals die voor de coronacrisis bestond.

“Deze beslissing van de regering kadert in onze wil om tot een grotere Europese coördinatie te komen”, zo verklaarde Goffin maandagavond. België was het enige Europese land dat reizen naar rode zones verbood in plaats van af te raden.

De Europese Commissie streeft sinds kort naar 1 gemeenschappelijke kleurencode voor de hele Europese Unie. Dat voorstel is “gunstig onthaald door de lidstaten”, meent Goffin.

Volgens de minister moet er op Europees niveau nog veel werk verzet worden. Maar de aanpassing van de Belgische reisadviezen vormt alvast “een belangrijke stap met het oog op een echte coördinatie”, aldus Goffin.

 

Als dit een eerste stap is in de richting van een uniform beleid binnen Europa, dan kunnen we dit alleen maar toejuichen. Voor een vreugdedans is het echter nog veel te vroeg. Ook na 25 september, moet iedereen die uit een rode zone terugkeert nog steeds een test ondergaan en 14 dagen in quarantaine. Op enkele uitzonderingen en essentiële beroepen na. Op de veiligheidsraad van 23/09 werd bekendgemaakt dat de verplichte quarantaine ingekort wordt naar 7 dagen, met een verplichte test op de vijfde dag. Er is ook sprake van een zelf-evaluatieformulier om onder deze verplichting onderuit te komen.