Verplichte registratie bij terugkeer

July 24, 2020

Op de Veiligheidsraad van 23/07 werd beslist dat alle reizigers verplicht een Passenger Location Form moeten invullen. Je dient je bewijs van registratie te kunnen voorleggen bij terugkeer. Niet-naleving kan tot boetes leiden.

 

Vanaf wanneer?

Deze verplichting zal normaal gezien ingaan vanaf 01/08/2020. Dit werd echter nog niet officieel gecommuniceerd.

 

Voor wie?

Het formulier geldt voor iedereen die terugkeert van een meerdaagse reis naar het buitenland, ongeacht of je met de wagen, trein, bus, vliegtuig of ander transportmiddel reist.

 

Voor welke landen?

De maatregel geldt voor alle landen, dus ongeacht of je naar een groene, oranje of rode zone trekt.

 

Wat moet je invullen?

Op dit elektronisch formulier moet je het land aanduiden waar je je bevindt alsook met wie je reist om het nadien te registreren bij de gezondheidsdiensten.

 

Hoe wordt er gecontroleerd?

Bij elke grensovergang of luchthaven kan je gecontroleerd worden. Mogelijks via steekproeven. Je moet het formulier dus tijdig en voor je terugkeer invullen. Dit zal kunnen ten vroegste vanaf 48 uur voor terugkeer.

 

Praktisch?

Helaas is hierover nog veel onduidelijkheid. In ieder geval gaat het om een formulier dat je moet invullen wanneer je terugkeert, dus niet voor je vertrektMomenteel bestaat er een Passenger Locator Form dat je kan downloaden en afprinten, maar tegen 1 augustus zou er een online versie moeten bestaan. De registratie zou ook geverifieerd worden door middel van een sms-code die je ontvangt bij het bevestigen van het formulier. Het papieren formulier is nu ook al verplicht voor wie terugkeert uit een hoog-risico zone (code rood of oranje), maar deze verplichting wordt dus vanaf 01/08/2020 uitgebreid naar iedereen.

 

Concreet?

Gezien de details door de overheid nog niet uitgewerkt zijn en er ook nog geen online formulier bestaat, hoef je voorlopig ook nog niets te doen. Hou er gewoon rekening mee dat deze registratieplicht er zit aan te komen voor iedereen die terugkeert naar België vanaf 01/08/2020. Meer informatie zal de komende dagen ongetwijfeld volgen.